dilluns, 8 de setembre del 2014

Visita pastoral a Baldomar

Dissabte 16 d’agost l’Arquebisbe d’Urgell realitzà la Visita Pastoral a la Parròquia de la Mare de Déu Assumpta de Baldomar. A la seva arribada a Baldomar fou rebut pel Rector de la Parròquia, Mn. Antoni Pich i per l’Il·lm. Sr. Alcalde Pedani i Excm. Sr. President de l’Entitat municipal descentralitzada de Baldomar, Sr. Josep Galceran, així com per la Presidenta de Càritas Catalunya i veïna de la parròquia, Dra. Carme Borbonès i Brescó.

Junts es dirigiren al temple parroquial dedicat a la Mare de Déu Assumpta. L’església construïda al segle XVII, consta d'una nau central amb volta apuntada i una altra nau més curta al nord. El portal de mig punt és de gran dovellatge. El 1992 el pintor local Antoni Borrell va decorar el fons del presbiteri amb un fresc on destaca la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció amb motius campestres (pagesos portadors de blat i raïm). Allà el Sr. Rector, Mn. Antoni Pich, en nom de tots els veïns i fidels, donà la benvinguda al Sr. Arquebisbe i li mostrà la seva satisfacció per la seva presència a la Parròquia i li féu entrega d’un petit obsequi en nom de tots els fidels.

Mons. Joan-Enric Vives presidí la celebració eucarística de la Missa Vespertina del diumenge. A la seva homilia l’Arquebisbe glossà l’Evangeli proclamat de la dona cananea pagana, que tenia la filla malalta i es va apropar a Jesús per demanar-li: “«Senyor, Fill de David, compadiu-vos de mi”. També nosaltres ens hem d’apropar al Senyor i demanar-li que tingui pietat de nosaltres que tant el necessitem. En un primer moment Jesús sembla que es “fa el sord” a la petició de la dona però ho fa com un element catequètic per tal de demostrar el necessari canvi de mentalitat de les actituds tancades i de rebuig pròpies de l’època de Jesús i que han arribat també fins als nostres dies: parlar amb una dona era quelcom mal vist i parlar amb un pagà era quelcom especialment reprovable. Jesús però canvia això: parla amb aquella dona perquè havia descobert la seva fe i la vol fer créixer: ella continua pregant, de tal manera que els deixebles li demanen al Senyor que la despatxi, però ella persevera en la pregària i obté, en la seva humil insistència, la resposta favorable de Crist: “Dona, quina fe que tens! Que sigui tal com vols”. Ens cal també a nosaltres insistir en la pregària humil i confiada perquè el Senyor, que ho pot tot, es compadeixi de nosaltres. L’Arquebisbe animà el poble de Baldomar i els seus habitants a confiar sempre en el Senyor i a tenir una actitud oberta que faci que estimem i tinguem entranyes de misericòrdia amb tota la humanitat començant pels que tenim més a prop o potser més ens costi: veïns, familiars, companys de treball, estranys, emigrants, de races o religions diferents, etc.

En acabar la celebració eucarística tots els participants a l’Eucaristia es feren una fotografia de família. Posteriorment acompanyat en tot moment pel President de l’Entitat municipal descentralitzada i els fidels de Baldomar l’Arquebisbe visità l’antic cementiri parroquial adjacent a l’església transformat en els actuals “Jardins d’Arnau Mir de Tost”, una zona verda on els veïns de la població poden passejar i que ha contribuït a dignificar els entorns del temple parroquial.

A continuació visitaren el centre cívic de l’Ajuntament i el Museu Arqueològic i Paleontològic de Baldomar, que fou inaugurat l’any 1970 i on s’exposen troballes fetes en diferents jaciments de la comarca. A la sala de plens de l’Entitat municipal descentralitzada l’Arquebisbe d’Urgell firmà en el llibre d’honor i hi reflectí la seva satisfacció per l’acollida rebuda davant la presència dels veïns de la població que eren a la sala del Consistori. Uns quants fidels recordaren la darrera Visita Pastoral d’un Bisbe a la Parròquia a través de les fotografies que algunes famílies havien pogut conservar.

Però el qui més recordava la darrera Visita Pastoral del Bisbe Justí Guitart, fou el padrí de més de 90 anys de “Cal Perebrescó” de Baldomar a qui el Sr. Arquebisbe volgué anar a visitar a casa seva i que amb molta emoció i agraïment acollí Mons. Joan-Enric com havia acollit el bisbe Justí Guitart quan tan sols era un infant. Junts compartiren una emotiva estona de records sobre la història de Baldomar.

Finalment l’Arquebisbe acompanyat de les M.I. Autoritats visità el “Celler Vall de Baldomar”, pertanyent a la denominació d’origen “Costers del Segre”. El celler Vall de Baldomar té una història lligada a la figura d'Hermenegild Porta, d'una família del poble de Baldomar que a mitjan segle XX va emigrar a Barcelona per dedicar-se al sector de l'automòbil. Tot i la distància, sempre va mantenir vincles amb el seu poble i, quan va tenir-ne la possibilitat, va decidir recuperar una part de les 800 hectàrees de vinya que havia tingut Baldomar quan ell era petit. Així va ser com va començar a elaborar vi.

Un sopar de germanor amb la presència de les M.I. Autoritats i d’un bon grup de fidels de la Parròquia clogué la Visita Pastoral.